Beginnen met HITT: een stap-voor-stap handleiding

25 Apr 2023

Beginnen met HITT: een stap-voor-stap handleiding

HITT is een afkorting voor Hoge Intensiteit Interval Training, een populaire vorm van intervaltraining waarbij je korte, explosieve workouts doet om je uithoudingsvermogen te verbeteren. In tegenstelling tot andere vormen van intervaltraining zoals joggen of lopen, worden bij HITT explosieve oefeningen gedaan die je hartslag zo snel mogelijk naar boven brengen en vervolgens weer laten zakken. HITT-training is een krachtige en effectieve manier om fit te blijven, vet te verbranden en je uithoudingsvermogen te verbeteren.

Stap 1: Verken de mogelijkheden

Voordat je begint met HITT, is het belangrijk dat je je bewust bent van alle opties. Er zijn veel verschillende manieren waarop je HITT-training kunt uitvoeren, dus je moet er een vinden die bij je past. Kijk of je een sportschool kunt vinden die HITT-trainingen aanbiedt, of overweeg om HITT-oefeningen thuis te doen. Er zijn ook veel verzamelingen van HITT-oefeningen die je online kunt vinden.

Stap 2: Voorbereiden

Het is belangrijk om je voor te bereiden voordat je begint met HITT-training. Probeer vooraf een eenvoudig cardio-oefeningenroutine te doen om je lichaam te verwarmen voordat je de echte oefeningen doet. Zorg ook dat je de juiste kleding draagt. Een goede stevige sportschoenen, een comfortabele sportbroek en een ademende top zijn essentieel om blessures te voorkomen.

Stap 3: Begin met het maken van plannen

Als je klaar bent voor de HITT-training, is het tijd om een plan te maken. Het is belangrijk om realistisch te zijn over je doelen en de tijd die je hebt om te trainen. Probeer ook rekening te houden met de intensiteit die je kunt aanhouden tijdens je training. Hier zijn enkele tips om je te helpen met het maken van een HITT-trainingsplan:

• Bepaal hoe vaak je per week gaat trainen.

• Kies een trainingsroutine die bij je past.

• Bepaal hoeveel sets en reps je wilt doen.

• Kies een dagelijks schema en weet wanneer je gaat trainen.

Stap 4: Blijf bij je plan

Nu je een plan hebt, is het belangrijk dat je je hieraan houdt. Blijf gefocust en probeer je doelen te bereiken. Zorg ervoor dat je een variëteit aan oefeningen doet om je spieren zo goed mogelijk te laten werken. Probeer ook je hersteltijden te verkorten door je rusttijden tussen je sets te verkorten.

Stap 5: Voer aanpassingen uit

Het is belangrijk om je routine af en toe aan te passen om je doelen te blijven behalen. Als je merkt dat je bijvoorbeeld gemakkelijk je reps of sets kunt voltooien, kun je de intensiteit verhogen door de oefeningen uit te voeren met een hogere intensiteit of door meer gewicht toe te voegen. Als je merkt dat je je doelen niet meer kunt behalen, pas je routine dan aan zodat je je doelen wel kunt bereiken.

Stap 6: Geniet van de resultaten

Als je je doelen hebt bereikt, is het tijd om te genieten van alle vruchten van je harde werk. Je zult merken dat je uithoudingsvermogen verbetert, dat je energieniveau stijgt, dat je gewicht afneemt en dat je je sterkste versie wordt.

Conclusie

HITT is een effectieve en krachtige vorm van intervaltraining die je uithoudingsvermogen verbetert, je vetverbranding stimuleert en je energieniveau verhoogt. Door de stappen in deze handleiding te volgen, kun je een effectief HITT-trainingsplan maken en genieten van de resultaten.